BIOGRAFIE

Charlotte Riedijk - sopraan

Charlotte Riedijk, een van de meest veelzijdige zangeressen van haar generatie, heeft gewerkt onder leiding van o.a. Alan Gilbert, Yannick Nézet-Séguin, Stefan Asbury, Peter Eötvös, Ingo Metzmacher, Hartmut Haenchen, Lev Markiz, Emilio Pomárico, Julian Reynolds, Peter Rundel, Etienne Siebens, Ed Spanjaard, Reinbert de Leeuw, Hans Leenders en Lucas Vis. Bij orkesten als het Vlaams Radio Orkest, het Radio Filharmonisch en Radio Kamer Orkest, Holland Symfonia, WDR Symfonie Orkest Köln, Stockholm Royal Philharmonic, Swedish Radio Symfony/Berwaldhallen, Vlaams Radio Orkest en het orkest van de Noorse Opera en bij De Nederlandse Opera.

Als solist was zij te horen bij belangrijke Europese ensembles waaronder Ensemble Intercontemporain, Ensemble Modern, het Asko/Schönberg Ensemble, Nieuw Ensemble, KammerensembleN (Stockholm), Spectra Ensemble (Gent) het Osiris Piano Trio en het Altenberg Trio Wien. Met pianiste Ellen Corver vormt zij een duo, juni 2008 maakten zij hun debuut in de Musikverein in Wenen. Ze heeft opgetreden in veel Europese landen, de VS en China.

Charlotte werkt graag samen met componisten; speciaal voor haar geschreven werken voerde ze uit tijdens verschillende festivals in binnen- en buitenland, zoals het Holland Festival, de Frankfurter Feste, Witten, Graz, Klarafestival (Brussel), Festival van Vlaanderen, Stockholm New Music en Time of Music (Viitasaari, Finland). Voor haar geschreven en door haar in première gebrachte werken zijn o.a. Urban Solo/Urban Songs, In grosser Sehnsucht (Torstensson), Deep blue Marine (De Vries), Splinters, Fragments 20, (Samson), Tsjizj, Inni (Vermote) en Nine hours of moonlight (Wilson). Voor seizoen ‘14/’15 schrijft Natalia Dominguez Rangel een avondvullend werk voor haar, getiteld Song Cycle voor sopraan, contrabas en accordeon.

Hoogtepunten uit de afgelopen seizoenen waren: een serie door Monique Wagemakers geregisseerde voorstellingen van La voix humaine (Poulenc), met Holland Symfonia, een tournee door Zweden met het Osiris Trio, een Carte Blanche serie in de Philharmonie van Haarlem, concerten met het Altenberg Trio Wien o.a. in Musikverein Wien, een muziektheaterproductie gebaseerd op In großer Sehnsucht bij Opera OT (Onafhankelijk Toneel), de voorstelling Black Feather Rising (Param Vir) en concerten met Carters
A Mirror on Which to Dwell.

Najaar 2009 maakte zij een tournee langs Italiaanse operahuizen met een nieuwe enscenering van La voix humaine, geregisseerd door Leo Muscato, o.l.v. Matteo Beltrami.
De rol van Anna Charlier, De Expeditie (Torstensson), vertolkte zij tijdens de wereldpremière in het Amsterdamse Concertgebouw en vervolgens in Stockholm, Oslo, Malmö en Keulen.
In seizoen ‘13/’14 werkte Charlotte bij muziektheater Hollands Diep mee aan Klaagliedjes van Boudewijn Tarenskeen, op teksten van Judith Herzberg en bracht zij, in samenwerking Codarts Dans, een reprise van Harawi, chant d’amour et de mort van Messiaen, op een choreografie van Marta Reig Torres.

Kamermuziek speelt een belangrijke rol in Riedijks loopbaan; zij geregeld te gast bij het West Cork Chamber Music Festival in Ierland, waar zij werken vertolkte in zeer uiteenlopende stijlen, van Dowland tot Jörg Widmann, met musici van over de hele wereld. Op het Delft Chamber Music Festival van Liza Ferschtman was zij te horen met o.a. Elisabeth Leonskaja, Liza en Dimitri Ferschtman en Enrico Pace in werken van o.m. Debussy, Ravel en Sjostakovitsj. Met het Fresco Trio presenteert Charlotte voor komende seizoenen het programma Café Noir waarin Sjostakovitsj wordt gecombineerd met chansons van Edith Piaf.

Na haar eerste optreden met het Vlaams Radio Orkest werd zij direct uitgenodigd voor een CD opname met orkestliederen van Arthur De Greef. Deze opname, o.l.v Yannick Nézet-Séguin, is najaar 2005 verschenen op Et’cetera (KTC 4013). Verder zijn de volgende werken op CD verkrijgbaar: Urban Solo / Urban Songs (Torstensson), La Disciplina (Boogman) Suite op Romances van Alexander Blok op. 127 (Sjostakovitsj), De Expeditie (Torstensson).
Haar opname van Torstenssons grote lied-cyclus In großer Sehnsucht is met veel lof ontvangen (Cobra-records 0018). Haar opname van Harawi, chant d’amour et de mort, (Messiaen) met Joanna MacGregor, is verschenen op Warner Classics. Voorjaar 2012 is haar opname van Schönberg’s Pierrot Lunaire verschenen op het Duitse label Encora.
De CD Spectra 20 years for the record, waarop Riedijk werken zingt van Annelies van Parys en Daan Janssens, werd in België bekroond met het Gouden Label 2014.

Charlotte Riedijk werd door Charles van Tassel opgeleid aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam, waar ze ook de operaklas volgde. Al tijdens haar opleiding gaf ze als assistent hoofdvaklessen aan lagerejaars en soleerde ze in kindervoorstellingen, o.a. als Bastienne in Mozarts Bastien und Bastienne. Na haar studie werd zij gecoacht door Aafje Heynis en James McCray. Haar lespraktijk heeft ze altijd, naast haar solo carrière, voortgezet. In 2012 richtte zij De Stem van Haarlem op, een organisatie die zich tot doel stelt jonge zangers te coachen en een podium te bieden om zo een brug te slaan tussen conservatorium en de beroepspraktijk. Het Prins Bernhard Fonds Noord Holland heeft de Culturele Prijs Noord Holland 2014 toegekend aan De Stem van Haarlem.

Sinds 2005 heeft ze geregelmatig als gastdocent aan de klassieke zangafdeling van Codarts lesgegeven, sinds seizoen 2013/’14 is zij als hoofdvakdocent aan de afdeling verbonden.

Perspakket

Charlotte Riedijk
Charlotte Riedijk
Charlotte Riedijk